Μετάφραση // Translate


* Αρκαδία ένας δημοφιλής προορισμός*

Καούρ' εκάνατε - Καλώς Ήρθατε στην Αρκαδία

Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Το ζώο της εβδομάδας: Σαΐτα (Platyceps najadum)



Άστρος, 27/06/2014

Tο συγκεκριμένο είδος φιδιού θεωρείται και είναι το πιο γρήγορο φίδι της Ελλάδας, σε βαθμό που να του αποδίδονται υπερφυσικές ικανότητες και υπερβολική ταχύτητα από τη λαϊκή παράδοση και τοπικές δοξασίες! Το δεύτερο συνθετικό του επιστημονικού της ονόματος (najadum) παραπέμπει στο γένος ιοβόλων φιδιών κόμπρας (Naja) των οποίων η ταχύτητα εκτίναξης του κεφαλιού είναι πολύ μεγάλη, όμως δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση στην επικινδυνότητα και την ταχύτητα μεταξύ των ειδών κόμπρας και της δικής μας σαΐτας. 

Η σαΐτα ανήκει στην μεγάλη οικογένεια Colubridae που περιλαμβάνει τα κοινά φίδια (εκτός τις οχιές, το τυφλόφιδο και το ερημόφιδο), δηλαδή τα τυπικά φίδια με το μακρύ και λεπτό σώμα. Εξαπλώνεται σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και σε ορισμένα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Είναι ένα μεσαίου μεγέθους φίδι με μήκος σώματος να φτάνει ορισμένες φορές τα 135 εκατοστά και χαρακτηριστικό μακρύ και πολύ λεπτό σώμα, με λεπτό κεφάλι που ξεχωρίζει εμφανώς με το λεπτό λαιμό του από το υπόλοιπο σώμα. Ραχιαία και μέχρι το μέσο του σώματος έχει χρώμα γκρίζο/πράσινο ή καστανό/λαδί με το υπόλοιπο σώμα να έχει χρώμα καστανό ή και κοκκινωπό, ενώ κοιλιακά είναι κιτρινωπό/υπόλευκο. Στα πλευρά του σώματος και μέχρι το 1/3 ή 1/2 του μήκους του σώματος έχει μια σειρά σκουρόχρωμων κηλίδων, μεγάλου μεγέθους ξεκινώντας από το λαιμό και σταδιακά μικρότερες προς το πίσω μέρος του σώματος. Απαντάται σε πετρώδεις κα βραχώδεις περιοχές με χαμηλή μακία και φρύγανα. Δραστηριοποιείται την ημέρα αλλά κατά τους ζεστούς μήνες είναι ενεργή μέχρι αργά το δειλινό, ενώ το χειμώνα «πέφτει» σε νάρκη. Είναι κυρίως εδαφόβιο φίδι αλλά έχει και αναρριχητικές ικανότητες, ενώ όταν απειληθεί απομακρύνεται με μεγάλη ταχύτητα -αλλά χωρίς να επιτεθεί- βοηθούμενο από το λεπτό, ευκίνητο και ελαφρύ σώμα του, γεγονός που του έχει προσδώσει το κοινό του όνομα. Η διατροφή του βασίζεται στις σαύρες, όμως καταναλώνονται και μικρά θηλαστικά και μεγαλόσωμα έντομα. Δεν έχει δηλητήριο και είναι εντελώς ακίνδυνο για τον άνθρωπο.

Η προστασία της σαΐτας σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό και ευρωπαϊκό επίπεδο είναι «επαρκής» καθώς περιλαμβάνεται στους καταλόγους συμβάσεων και νόμων, αυτά όμως ισχύουν σε θεωρητικό επίπεδο. Οι άμεσες απειλές στη σαΐτα είναι οι ίδιες με κάθε είδος φιδιού και γενικότερα ερπετού και είναι ιδιαίτερα έντονες καθώς τα φίδια καταδιώκονται και θανατώνονται αδιακρίτως της πιθανής επικινδυνότητάς τους, ενώ σημαντικές είναι και οι απώλειες στο οδικό δίκτυο. Οι έμμεσες πιέσεις σχετίζονται με τη συρρίκνωση, υποβάθμιση και κατακερματισμό των οικοτόπων που διαβιεί και τη συνεχή απώλεια της φυσικότητας του περιβάλλοντος. 

Η αύξηση των επισκεπτών κατά την τουριστική περίοδο αλλά και οι κάτοικοι της προστατευόμενης περιοχής του όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα της συνάντησης του ανθρώπου με μια σαΐτα. Το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι πολύ πιθανό -ευτυχώς για το συγκεκριμένο είδος- καθώς η μεγάλη του ταχύτητα θα το απομακρύνει άμεσα από έναν πιθανό κίνδυνο, αφού δυστυχώς για την πολύ σημαντική ομάδα ζωικής βιοποικιλότητας, όπως τα φίδια, ο άνθρωπος αποτελεί τον σημαντικότερο και διαρκή εχθρό.


Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Τμήμα Προστασίας & Διαχείρισης
Άστρος Αρκαδίας, 22001 
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806 

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Το ζώο της εβδομάδας: Φιδαετός (Circaetus gallicus)


Γραφείο Τύπου ΦΔ Όρους Πάρνωνα & Υγροτόπου Μουστού




Αγαπητοί φίλοι,
Στο πλαίσιο της ενότητας το Ζώο της Εβδομάδας, σήμερα σας παρουσιάζουμε τον Φιδαετό (Circaetus gallicus).
Φιλικά,
Αρβανίτης Διαμαντής
Ξεναγός Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καστάνιτσας
Τμήμα Πληροφόρησης Εκπαίδευσης και Δημοσιότητας

Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου ΜουστούΆστρος Αρκαδίας, Τ.Κ. 22001
Τηλ.: 27550 22021, Φαξ: 27550 22806
Email: 
press@fdparnonas.gr
Web: 
www.fdparnonas.gr


Άστρος, 20/6/2014


H έλευση της άνοιξης και του καλοκαιριού και γενικότερα των καλών καιρικών συνθηκών σηματοδοτούν και την «αφύπνιση» και έντονη παρουσία των ειδών ερπετών (φίδια, σαύρες). Στη φύση το σύνηθες είναι ότι η παρουσία μιας ομάδας ζώων θα «προσελκύσει» και τους θηρευτές τους, οι οποίοι έχουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση των πληθυσμών των θηραμάτων. Αναπόφευκτα, η παρουσία των ερπετών τους θερμούς μήνες στην προστατευόμενη περιοχή του όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού ακολουθείται από την παρουσία του φιδαετού στους αιθέρες της περιοχής. 

Ο φιδαετός είναι ένας μεγάλος αετός με μήκος που φτάνει τα 70 εκατοστά, βάρος μέχρι και 2,5 κιλά και άνοιγμα φτερών μέχρι και 1,8 μέτρα. Οι φτερούγες του είναι μακριές και φαρδιές, ο λαιμός του κοντός και το κεφάλι του σχετικά μεγάλο. Το χρώμα του ραχιαία είναι σκούρο καφέ, ενώ κοιλιακά είναι ανοιχτόχρωμο με το λευκό να είναι το βασικό χρώμα με καφέ κηλίδες ή ρίγες και καφέ κεφάλι και λαιμό. Αναπαράγεται σε ανοικτές ξηρές περιοχές με αραιά δάση, φωλιάζει σε δέντρα και αναζητά την τροφή του σε ανοικτές εκτάσεις ανάμεσα σε μακία, φρύγανα και διάσπαρτα δέντρα. Την τροφή του αποτελούν σχεδόν αποκλειστικά τα ερπετά, χαρίζοντάς του το κοινό όνομα «φιδαετός» καθώς είναι πολύ χαρακτηριστική η εικόνα του όταν έχει συλλάβει κάποιο φίδι και πετά προς τη φωλιά του κρατώντας το με τα πόδια του ή το ράμφος του. Στο κυνήγι φτεροκοπά παραμένοντας στο ίδιο σημείο ή απλά αιωρείται ακίνητος πάνω από περιοχή με πιθανό θήραμα, το οποίο αρπάζει με μια απότομη βουτιά.

Ο φιδαετός προστατεύεται επαρκώς τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό και διεθνές επίπεδο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υφίστανται απειλές κατά του είδους. Οι άμεσες πιέσεις πάνω στους πληθυσμούς του σχετίζονται με τη θανάτωσή του από τη λαθροθηρία. Οι έμμεσες πιέσεις σχετίζονται με τη χρήση μυοκτόνων δηλητήριων που τελικά μέσω των φιδιών καταλήγουν στους φιδαετούς, και -ως συνήθως- με τη συρρίκνωση και υποβάθμιση των βιοτόπων που φωλιάζει, αναπαράγεται και κυνηγά ο φιδαετός και τη δραματική μείωση των θηραμάτων του από τον άνθρωπο εξαιτίας του ανηλεούς πολέμου κατά των ερπετών και κυρίως των φιδιών. 
Ο καλοκαιρινός επισκέπτης της προστατευόμενης περιοχής του όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού που θα διαθέσει αρκετό χρόνο στη φύση είναι βέβαιο ότι θα δει έναν φιδαετό να αιωρείται ακίνητος σε ένα σημείο κατασκοπεύοντας το θήραμά του. Το πιο εντυπωσιακό θα είναι να έχει την τύχη και να τον δει να πετάει προς τη φωλιά του με τα «λάφυρα» του κυνηγιού του να κρέμονται, ως αποδεικτικά της κυνηγητικής του δεινότητας και αποτελεσματικότητας. 



Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Τμήμα Προστασίας & Διαχείρισης
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806
Email: info@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Το ζώο της εβδομάδας: Γιγάντια νυχτοπεταλούδα - παγώνι (Saturnia pyri)


Γραφείο Τύπου ΦΔ Όρους Πάρνωνα & Υγροτόπου Μουστου

Αγαπητοί φίλοι,

Στο πλαίσιο της ενότητας Το Ζώο της Εβδομάδας, σειρά έχει σήμερα η εντυπωσιακή Γιγάντια νυχτοπεταλούδα-παγώνι (Saturnia pyri), μια πολύ μεγαλόσωμη νυχτοπεταλούδα, που ενεργοποιείται κυρίως τις νυχτερινές ώρες.

Με εκτίμηση,

Πανταζή Αικατερίνη
Ξεναγός Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους
Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων
Τμήμα Πληροφόρησης Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας

Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου ΜουστούΆστρος Αρκαδίας, Τ.Κ. 22001
Τηλ.: 27550 22021 εσωτ. 5, Φαξ: 27550 22806
Email: press@fdparnonas.gr
Web: www.fdparnonas.gr

http://www.foylesearchandrescue.org/uploads/images/FacebookLogo.png http://www.steves-digicams.com/YouTube_logo.png http://blog.flipbuilder.com/wp-content/uploads/2013/01/vimeo-logo.jpg
FDPARNONAS.jpg




Άστρος, 13/06/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Θέμα: Το ζώο της εβδομάδας: Γιγάντια νυχτοπεταλούδα-παγώνι (Saturnia pyri)


Λίγα έντομα παγκοσμίως μπορούν να χαρακτηριστούν εντυπωσιακά, και η γιγάντια νυχτοπεταλούδα-παγώνι -χρησιμοποιούμε το κοινό αγγλικό όνομά της καθώς δεν υπάρχει το αντίστοιχο ελληνικό- ανήκει σε αυτά. Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, μιλάμε για μια πολύ μεγαλόσωμη νυχτοπεταλούδα, δηλαδή, ένα είδος πεταλούδας που ενεργοποιείται κυρίως τις νυχτερινές ώρες -αν και υπάρχουν εξαιρέσεις- και εξαιτίας του μεγέθους της συχνά θεωρείται λανθασμένα ότι είναι νυχτερίδα. To όνομά της προφανώς σχετίζεται με τα σχέδια στα φτερά της που μοιάζουν με μάτια, παρόμοια με τα σχέδια των φτερών του αρσενικού παγωνιού.
Η γιγάντια νυχτοπεταλούδα είναι ένα μεγάλο έντομο και μάλιστα η μεγαλύτερη πεταλούδα -και νυχτοπεταλούδα- της Ευρώπης, με άνοιγμα φτερών που μπορεί να φτάσει σχεδόν τα 17 εκατοστά. Τα τέσσερα φτερά της έχουν παρόμοιο χρωματικό πρότυπο, με το καφέ ανοικτό και σκούρο χρώμα να κυριαρχεί, ενώ στο κέντρο κάθε φτερού υπάρχει μια σκουρόχρωμη κηλίδα που μοιάζει με μάτι, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση στους θηρευτές της ότι δεν πρόκειται για πεταλούδα αλλά για κάποιο πολύ μεγαλύτερο -και δυνητικά επικίνδυνο ζώο- αποθαρρύνοντάς τους να επιτεθούν. Το σώμα της είναι καλυμμένο με «τρίχες», απαραίτητο χαρακτηριστικό των νυχτοπεταλούδων –ως ποικιλόθερμα ζώα- που ενεργοποιούνται κατά τις ψυχρότερες νύχτες. Επίσης, χαρακτηριστικές και οι κεραίες στο κεφάλι της νυχτοπεταλούδας που είναι μεγάλες και χτενοειδείς. Οι βιότοποι που διαβιεί περιλαμβάνουν δασικές περιοχές και καλλιεργούμενες και μη περιοχές με καρποφόρα δέντρα αλλά και αγροτικές κοντά σε οικισμούς, από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι και τα 2.000 μέτρα υψόμετρο. Ο κύκλος της ζωής του ξεκινά με το θηλυκό να εναποθέτει τα αβγά του στους κορμούς και τα φύλλα δέντρων. Οι προνύμφες τρέφονται με φύλλα δασικών και καρποφόρων δέντρων, φτάνουν σε μεγάλο μέγεθος (περίπου 10 εκατοστά) και έχουν πράσινο χρώμα με το σώμα τους να έχει άκανθες και μακριά τριχίδια για προστασία. Οι προνύμφες όταν απειληθούν απελευθερώνουν «αμυντικές» χημικές ενώσεις και παράλληλα δημιουργούν συγκεκριμένα ηχητικά σήματα τα οποία θεωρείται ότι επίσης έχουν αντιθηρευτική λειτουργία προειδοποιώντας τους θηρευτές ή μπλοκάροντας τα αισθητήριά τους.
Η προστασία της γιγάντιας νυχτοπεταλούδας-παγώνι σε εθνικό επίπεδο είναι ανύπαρκτη όπως σχεδόν και σε κοινοτικό και ευρωπαϊκό επίπεδο αφού περιλαμβάνεται σε μόλις δύο καταλόγους –έναν ευρωπαϊκό και έναν παγκόσμιο- για είδη προς προστασία. Οι άμεσες απειλές περιλαμβάνουν κυρίως τη συλλογή του για ιδιωτικές συλλογές εντόμων ενώ κυριότερες είναι οι έμμεσες πιέσεις που σχετίζονται με τη συρρίκνωση, υποβάθμιση και κατακερματισμό των οικοτόπων που διαβιεί και τη συνεχή απώλεια της φυσικότητας του περιβάλλοντος, καθώς γίνεται όλο και περισσότερο σπάνια στην περιοχή εξάπλωσής της.
Η γιγάντια νυχτοπεταλούδα-παγώνι καταγράφεται στην προστατευόμενη περιοχή του όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού, όμως οι πληθυσμοί της δεν είναι μεγάλοι και έτσι ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες για τον επισκέπτη να τη συναντήσει, δεδομένου και ότι ενεργοποιείται και κυκλοφορεί τις νυχτερινές ώρες. Παρόλα αυτά, η πραγματικά μεγαλοπρεπής αυτή νυχτοπεταλούδα υπάρχει στην περιοχή ακόμα και αν δεν μπορούμε να τη δούμε εύκολα και να τη θαυμάσουμε και αξίζει να την προστατεύσουμε διατηρώντας το φυσικό περιβάλλον. 


Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Τμήμα Προστασίας & Διαχείρισης
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806 


Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

1ο εκπαιδευτικό σεμινάριο εθελοντών του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού

Γραφείο Τύπου ΦΔ Όρους Πάρνωνα & Υγροτόπου Μουστου




Αγαπητοί φίλοι,
Σας προωθούμε ενημερωτικό δελτίο τύπου αναφορικά με το 1ο διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο εθελοντών του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού που πραγματοποιήθηκε 26/5 και 28/5 με θέμα «Δασοπροστασία - Δασοπυρόσβεση και Προσανατολισμός».
Για οποιαδήποτε επιπρόσθετη πληροφορία για το θέμα αυτό παραμένουμε στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση,

Πανταζή Αικατερίνη
Ξεναγός Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους
Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων
Τμήμα Πληροφόρησης Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας
Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου ΜουστούΆστρος Αρκαδίας, Τ.Κ. 22001
Τηλ.: 27550 22021 εσωτ. 5, Φαξ: 27550 22806
Email: press@fdparnonas.gr
Web: www.fdparnonas.gr

FDPARNONAS.jpg
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Το 1ο εκπαιδευτικό σεμινάριο εθελοντών του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα 
και υγροτόπου Μουστού.
Ο Φορέας Διαχείρισης διοργάνωσε με επιτυχία διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για τους εγγεγραμμένους εθελοντές του με θέμα «Δασοπροστασία - Δασοπυρόσβεση και Προσανατολισμός» συνολικής διάρκειας 16 ωρών, με βασικό εισηγητή τον Προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άστρους, κ. Μαρκόπουλο Βασίλειο. Η πρώτη μέρα του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Μαΐου 2014 στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους και αφορούσε στην ενημέρωση των συμμετεχόντων εθελοντών γύρω από τις βασικές έννοιες εκπαίδευσης εθελοντών πυροσβεστών, όπως είναι μεταξύ άλλων, οι τρόποι διάδοσης της θερμότητας και κατάσβεσης πυρκαγιών, τα διαθέσιμα μέσα κατάσβεσης και οι βασικές ενέργειες κατά την κατάσβεση, η αναζήτηση αιτιών πυρκαγιάς και ο τρόπος εκτίμησης ζημιών. Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση των αναπνευστικών συσκευών καθώς και διαφόρων τύπων πυροσβεστήρων καθώς και του τρόπου χρήσης τους. Η ημέρα έκλεισε με την προβολή ταινιών ντοκιμαντέρ και συζήτηση γύρω από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, οι οποίες προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές σε πολλά οικοσυστήματα της Μεσογείου.

Κατά την δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου, την Τετάρτη 28 Μαΐου 2014, η ομάδα των εθελοντών επισκέφτηκε καμένη έκταση, στη θέση Σαββανάς Αρκαδίας, όπου και έγινε η παρουσίαση του υδροφόρου οχήματος και του τρόπου χειρισμού του ειδικού πυροσβεστικού εξοπλισμού που αυτό φέρει, από το προσωπικό της Υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Κλιμακίου. Επίσης, έγινε παρουσίαση της χρήσης χαρτών και του χειρισμού συσκευών εντοπισμού γεωγραφικών συντεταγμένων (GPS) ως προς τον προσανατολισμό στο πεδίο και αναπτύχθηκε το θέμα της απαραίτητης συνεργασία με τον τοπικό πληθυσμό σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Ο Φορέας Διαχείρισης πρόκειται να οργανώσει και άλλα έξι σεμινάρια για τους εθελοντές του αναφορικά με την καταγραφή και παρακολούθηση των τύπων οικοτόπων, ειδών χλωρίδας και πανίδας της προστατευόμενης περιοχής και με τη μετάδοση ειδικών γνώσεων που αποσκοπούν σε ενημέρωση- ευαισθητοποίηση τοπικού πληθυσμού και επισκεπτών, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας του όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού» του Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013».
Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να ενταχθεί στο μητρώο εθελοντών για την προστασία και την ανάδειξη της προστατευόμενης περιοχής όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού, μπορεί να βρει τη σχετική αίτηση εθελοντή στην επίσημη ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης στην ενότητα «εθελοντισμός» [http://www.fdparnonas.gr/el/volunteering] και για οποιαδήποτε επιπρόσθετη πληροφορία μπορεί να απευθυνθεί στα κεντρικά γραφεία του Φορέα Διαχείρισης, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Τμήμα Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806

Εκδηλώσεις